Studerende tager flest medaljer
Lagt på sportt.dk den 25-01-2017 af sportsWebmaster
To ud af tre OL- og VM-medaljer blev i 2016 vundet af eliteatleter, der er under uddannelse. Samtidig præsterer atleterne bedre på studierne end den gennemsnitlige studerende. Det viser ny analyse fra Aarhus Universitet.Det er en hårdnakket myte, at det svækker præstationerne, når en atlet sideløbende med den sportslige karriere tager en uddannelse. Men det er ikke andet end en myte. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet i samarbejde med Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark, der har kigget på, hvem der vinder medaljer ved OL og VM. Eksempelvis var 38 pct. af atleterne på det danske OL-hold studerende, og de vandt 58 pct. af medaljerne. Tager man VM-medaljer med i analysen, vandt eliteatleter tilmeldt en uddannelse hele 68 pct. af den danske medaljehøst i 2016.
Konklusionen bakkes op af lignende undersøgelser fra Australien og Storbritannien, som også tydeligt viser, at det langtfra er en ulempe at være under uddannelse sideløbende med en elitesportskarriere. Team Danmark samarbejder med 32 uddannelsesinstitutioner i Danmark, som tilbyder fleksible vilkår for eliteatleter, og direktør Lone Hansen glæder sig over, at undersøgelsen klart dokumenterer fordelene ved en såkaldt dual career.
”Det er en grundsten i Team Danmarks eliteidrætsmodel, at man som atlet skal have mulighed for at tage en uddannelse. Undersøgelsen viser, at vores model fungerer, og at det er en forkert antagelse, at uddannelse og elitesport blokerer for hinanden. Elitesport og uddannelse går hånd i hånd i Danmark. Det synes jeg, er en god og ordentlig måde at arbejde med eliteidræt på. Vi skal ikke kun være stolte over medaljer og flotte præstationer, men også over, hvordan vi skaber hele mennesker ud af eliteatleter,” siger Lone Hansen.
Rollemodeller på studiet
Lone Hansen peger på, at eliteatleter gennem uddannelse lærer at træffe reflekterede og gode valg, og at det kan være kompetencer, man som eliteatlet kan bruge i den sportslige karriere. Samtidig kan det som atlet være en fordel at kunne koble mentalt af og fokusere på andre ting i hverdagen end træning.
”Det kan især være i perioder med skader, eller hvor formen ikke er, hvor den skal være. Her kan det være en fordel at kunne fokusere på andre ting og opleve fremgang i for eksempel sin uddannelse. Jeg ved også, at flere atleter giver udtryk for, at det giver dem en fordel i tilspidsede konkurrencesituationer, at det ikke er hele deres livsgrundlag, der er på spil, når de skal præstere. Det kan være med til at tage toppen af nervøsiteten, at man også klarer sig godt uden for eliteidrættens verden,” siger Lone Hansen.
40 Team Danmark-støttede atleter studerer sideløbende på Aarhus Universitet. Det er det højeste antal på én uddannelsesinstitution i Danmark, og studerende herfra vandt mere end hver femte af Danmarks OL og VM medaljer i 2016.
Ud over at præstere på den sportslige arena, så har Aarhus Universitet oplevet, at elitesportsudøvere ligeledes klarer sig rigtig godt akademisk, hvor de både har en høj fremdrift og et lavt frafald. Prorektor på Aarhus Universitet Berit Eika glæder sig over undersøgelsens konklusioner.
"Vi er stolte over, at studerende fra Aarhus Universitet har præsteret så flotte sportslige resultater, samtidig med at de har klaret sig godt på deres uddannelse. De har vist, at hvis man arbejder stenhårdt og får den rette rådgivning, så er det muligt at levere toppræstationer på flere baner samtidig. Det skal være muligt at have høje ambitioner både for sin sportslige karriere og sin erhvervskarriere, og det understøtter vi med Aarhus Universitets dual career-program” siger Berit Eika.